Förord till profiler

I de föregående kapitlen beskrevs det mesta om klot, vad som finns och vilka de olika typerna av spelare kan tänkas behöva. För det skiljer väldigt mycket på en nybörjares och ett proffs behov.

Samtidigt som jag knapprar på min dator, tittar jag på PBA World Series of Bowling på Xframe. Dvs en livesändning, där världens bästa spelare möts under ca en vecka. De spelar först fyra tävlingar på fyra olika underlag på fyra dagar. Sedan går de 24 bästa vidare till en superfinal på ett femte underlag. ”Sämste”, 24:e man, har ca 225 i snitt. Detta är på profiler som inte är de lättaste för en medelbowlare.

Jag har varit expertkommentator på några liknande sändningar, men på mer blygsam nivå. Juniortävlingar och elitseriematcher. Där faktiskt några av de som spelar framför mina ögon nu, varit med. För i Sverige har vi en extremt hög klass på några av våra elitserielag. Troligen världens bästa liga om man ser till de internationella och svenska deltagarna som finns i många lag.

Jag är också ute ibland och pratar klot och underlag med Martin Paulsson, Världsmästare, Europamästare och så mycket mer. En kille som jag i många år även hade i Elbogen, då vi bärgade några SM guld. Från honom har jag lärt mig betydligt mer om hur dagens elitspelare tänker.

Dessutom har jag borrat klot sen 1975, varit elitseriespelare, coachat herr och damlag i högsta div i ca 20 år. Undervisat i klot och banor otal gånger.

Allt detta i, förord till profiler, ligger till grund för mina funderingar. Läs gärna och läs även annat. Prata med tränare och hallfolk, så får du många nyttiga infallsvinklar från många håll.